Rammstein

Grupu Rammstein, 1994. gadā, Berlīnē dibināja ģitārists Rihards Kruspe. Savu mūziķa karjeru viņš uzsāka, aizbēgot no VDR 1989. gadā, Austrumvācijas (Vācijas Federatīvajā Republikas) grupā Orgasm Death Gimmick. Pēc Vācijas atkalapvienošanas viņš atgriežas dzimtajā pilsētā Šverinā. Kruspe, Kiss fans, meklē veidus kā savienot viņa mīļo smago roku ar elektrisko industriālās mūzikas skanējumu. Viņš iepazīstās ar Oliveru Rīdelu (basģitāra) un Kristofu Šnaideru (sitaminstrumenti), vēlāk ar Tilu Lindemani, kurš spēlēja dažādās pankroka grupās. Ar šādu sastāvu viņi dibināja grupu Rammstein. Lindemans, kurš pirms tam spelēja bungas (grupā First Arsch) ieņēma solista vietu, viņš ir arī grupas dziesmu autors. Visi grupas biedri ir no bijušās Vācijas Demokrātiskā Republikas, pārsvarā no Rietumberlīnes un Šverinas.



Burtiskais grupas tulkojums ir "Tarāna akmens". Daudzi kritiķi mēģinājuši saistīt grupas nosaukumu ar traģēdiju Ramšteinas aviobāzē. Aviobāzes nosaukumu raksta ar vienu burtu "M", savukārt grupas nosaukumā tie ir divi. Pēc pašu grupas dalībnieku teiktā, viņi ilgi domāja kā nosaukt grupu, kamēr viens no viņiem pateica Rammstein. Pēc viņu domām šis vārds skan pietiekoši stingri un jaudīgi, tādēļ piestāv viņu mūzikas stilam.

1994. gada 19. februārī Rammstein, ar dziesmām "Das alte leid", "Seemann", "Weißes fleisch" un "Rammstein", četratā uzvarēja jauno grupu konkursā Berlīnē, iegūstot iespēju ierakstīt dziesmas profesionālā ierakstu studijā. Gadu vēlāk grupai piebiedrojās otrs ģitārists Pauls Landers, un pēc tam taustiņinsrumentists Kristians Lorencs, kuri pirms tam spēlēja pankgrupā Feeling B. Tadā sastāvā kopā ar producentu Jākobu Helneru ierakstīja debijas albumu Herzeleid. Visus dziesmu tekstus šajā albumā, kā arī lielāko daļu tekstu pārējos albumos, sarakstījis Lindemans. Pēc vairākām neveiksmīgām reizēm uzrakstīt dziesmām tekstus angļu valodā, kā to pieprasīja ierakstu kompānijas, Tils uzstāja, lai rakstītu dziesmas vācu valodā. Izlaistais ierakstu kompānijā Motor Music, pirmais Rammstein disks ieguva plašu popularitāti, kļūstot par "zelta".

Rammstein pamanīja Nine Inch Nails līderis Trents Reznors, kurš ieteica viņu divas dziesmas iekļaut Deivida Linča trillera "Ceļš uz nekurieni" skaņu celiņā. Tas grupai atnesa papildus slavu. 1995. gadā albuma atbalstam, Rammstein devās Eiropas tūrē iesildot grupu Clawfinger. Koncertos Rammstein demonstrēja spilgtu pirotehnikas šovu. 1997. gadā Rammstein pirmo reizi rādīja mūzikālajā televīzijas kanālā MTV.



Pēc ilga radošā pārtraukuma, kura laikā baumoja par grupas izjukšanu, 2000. gadā Rammstein dodas uz studiju, lai ierakstītu jauno albumu. 2001. gadā iznāk trešais studijas albums Mutter, kas kļūst par vienu no labākajiem grupas albumiem. Tā atbalstam tika sarīkota koncertūre, pēc kuras grupas fanu skaits strauji pieauga. Vēlāk tika izlaisti singli "Ich will", "Mutter", "Feuer frei!" un videoklipi šiem skaņdarbiem. 2003. gadā, par godu savai desmit gadu pastāvēšanai, Rammstein izlaiž DVD "Lichtspielhaus" ar visiem videoklipiem un dažiem koncertierakstiem.



2004. gada sākumā parādās oficiāls paziņojums par jauno albumu iznākšanu. Pēc dažiem mēnešiem iznāk singls "Mein teil". Rudens sākumā iznāk ceturtais studijas albums Reise, Reise, kas atšķīras no iepriekšējiem grupas albumiem, bet tas netraucēja tam iegūt platīna statusu. Albuma atbalstam notika koncertūre, pēc kuras iznāca singls - "Ohne dich". 2005. gada sākumā bija kopējā koncertūre ar grupu Apocalyptica, pēc kura iznāk singls "Keine lust" un šīs dziesmas videoklips. Septembrī izlaiž videoklipu un pēc tam arī singlu "Benzin", šī dziesma tiek iekļauta nākamajā, piektajā, studijas albumā. Nākošajā mēnesī iznāca albums Rosenrot, kurā ir septiņas dziesmas, kas neietilpa iepriekšējā albumā, un četras pilnīgi jaunas kompozīcijas. Decembrī iznāk singls "Rosenrot". 2006. gadā izdots grupas koncertūres DVD Volkerball.



Pēc četru gadu pārtraukuma, 2009. gadā kļuva zināms, par to, ka grupa ierakstīs jaunu albumu. 18. septembrī iznāca jaunā albuma pirmais singls — Pussy, kurā iekļautas dziesmas: "Pussy" un "Rammlied", kā arī klips dziesmai "Pussy". Pats jaunais albums, kurš saucās Liebe ist fur alle da! ("Mīla ir priekš visiem!"), izdots 16. oktobrī. Videoklips dziesmai "Pussy" kļuva par pašu skandalozāko visā Rammstein vēsturē. Klipa vidū un beigās ir porno ainas, kurās parādīti reāli dzimumakti ar grupas dalībnieku līdzdalību. Videoklipu aizliedza rādīt televīzijā, daudzos pasaules resursos un pat YouTube (tikai cenzētās versijas).


Albumi:

* Herzeleid (1995)
* Sehnsucht(1997)
* Mutter (2001)
* Reise, Reise (2004)
* Rosenrot (2005)
* Liebe ist für alle da (2009)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru