Judas Priest

Judas Priest bija viena no ietekmīgākajiem smagā metāla grupām '70s, ieņemot līderpozīcijas jaunā britu smagā metāla kultūrā. Ģērbušies ādās un nokārušies ar ķēdēm, grupa ar savu gotiskumu atgādināja Black Sabbath un ar ātrumu - Led Zeppelin. Izveidota Birmingemā, Anglijā, 1970.gadā, grupas kodola locekļi bija ģitārists KK Dovnings un basists Ians Hils, Alans Atkins un bundzinieks Džons Ellis, grupa spēlēja savu pirmo koncertu 1971 gadā. Atkina iepriekšējo grupu sauca Judas Priest, bet grupas dalībnieki izlēma, ka tas ir labākais nosaukums viņu grupai. Grupa uzstājās daudzos koncertos 1971. gadā, šī gada laikā Ellis tika aizstāts ar Alanu Mūru, bet jau gada beigās Mūrs tika aizstāts ar Krisu Kempbelu. Pēc tā sauktā "cietā" gada tūrisma Lielbritānijā, Atkins un Kempbels 1973. gadā pameta grupu, viņus nomainīja vokālists Robs Halfords un bundzinieks Džons Hinčs.

Judas Priest turpināja uzstāties un koncertēja arī Vācijā un Nīderlandē 1974.gadā. Pirms pirmā studijas labuma Rocka Rolla ierakstīšanas, grupai pievienojās ģitārists Glens Tiptons. Viņi izlaida albumu 1974. gada septembrī, kuram netika pievērsta gandrīz nekāda uzmanība. Nākamajā gadā viņi parādīja labu sniegumu Reading Festivālā un Hinčs pameta grupu, viņa vietā nāca Alans Mūrs. Vēlāk tajā pašā gadā grupa izdeva Sad Wings of Destiny, kas ieguva dažas pozitīvas atsauksmes. Tomēr pārdošanas trūkums noveda grupu līdz pamatīgai naudas krīzei, kas tika risināta ar starptautisku līgumu ar CBS Records. Sin After Sin (1977) bija pirmais albums, kas izlaists zem šī kontrakta, tas tika ierakstīts ar Saimonu Filipu, kurš aizstāja Mūru.



Ieraksts saņēma pozitīvas atsauksmes un grupa izbrauca savā pirmajā amerikāņu tūrē, ar Lesu Binksu pie bungām. Kad viņi atgriezās Anglijā, 1978. gadā Judas Priest ierakstīja Stained Class. 1979. gadā Hell Bent for Leather, Stained Class aizsāka jaunā britu smagā metāla kustību. Daudzas jaunās grupas pieņēma Judas Priest līdera tēlu un smago, braukšanas skaņu, līdz ar to padarot savu mūziku smagāku, skaļāku un ātrāku. Pēc albuma Hell Bent for Leather, grupa ieraksta dzīvo albumu Unleashed in the East (1979) Japānā, tas kļuva par viņu pirmo platīna albumu Amerikā. 1979. gadā Benks pameta grupu, viņš tika aizstāts ar bijušo Trapeze bundzinieku Deivu Holandu.

Grupas nākamais albums 1980. gadā British Steel, kas iekļuva UK albumu topa #3 vietā, ar tā singliem "Breaking the Law" un "Living After Midnight", ieguva otro platīna statusu Amerikā. Albums Point of Entry, kuru izdeva nākamajā gadā, bija gandrīz tikpat veiksmīgs. 80to gadu sākumā Judas Priest bija pieprasītāko koncertu augšgalā visā pasaulē, papildus tam, viņu ieraksti bija labāk pārdotākie. Singls "You've Got Another Thing Comin'" no albuma Screaming for Vengeance (1982) sasniedz līdz šim augstāko vietu Amerikā - #17 un pārdeva vairāk kā miljonu kopiju.



Divus gadus vēlāk Defenders of the Faith gandrīz sasniedz tādus pašus rezultātus, bet mūzikas stils bija mazliet pamainīts, jo popularitāti sāka iegūt jaunās trash metal grupas, tai skaitā arī Metallica. 1986. gada albums Turbo, arī tika pārdots vairāk kā miljons kopijās, bet tas likās kā "ārpus uztveršanas zonas". Tomēr, 1987. gada Priest ... Live! albums bija pirmais albums kopš Stained Class, kurš neieguva zeltu. Albums Ram It Down (1988) atgriezās ar grupas iepriekšējo skanējumu un ieguva arī zelta statusu. Pēc ši ieraksta Deivs Holands pameta grupu, viņa vietā nāca Skots Travis 1990. gadā ierakstot Painkiller. Tāpat kā Ram It Down arī Painkiller neguva lielus panākumus ārpus savu fanu loka, taču grupa joprojām bija pieprasīta koncertos. 90to agdu sākumā Robs Halfords uzsāka savas jaunās grupas Fight virzīšanu un drīz vien pameta Judas Priest.



1996. gadā, ierakstot solo albumu, grupu pameta Glens Tiptons, viņu aizstāja Tims "Ripper" Ovens. Nākamo gadu grupa pavadīja ierakstot albumu Jugulator, kurā Judas Priest atgriezās pie savas saknes. Albums debitēja #82 vietā Billbord topā. Apmēram tajā pašā laikā Rippers bija aizrāvies ar filmas producēšanu, tās pamatā bija stāsts par to kā Rippers nokļuvis savā visu laiku mīļākajā grupā. Kaut arī Judas Priest sākotnēji bija iesaistīti filmā, tos vēlāk izņēma ārā un filma tika nosūtīta uz ražošanu, bez grupas svētības. Filma Rock Star tika izdota 2001. gada vasarā. Tajā pašā gada grupa izdeva jaunu albumu Demolition ar visdažādākajām skaņām un bonus dziesmām.



Albumi:

* Rocka Rolla (1974)
* Sad Wings of Destiny (1976)
* Sin After Sin (1977)
* Stained Class (1978)
* Killing Machine/Hell Bent for Leather (1978)
* British Steel (1980)
* Point of Entry (1981)
* Screaming for Vengeance (1982)
* Defenders of the Faith (1984)
* Turbo (1986)
* Ram It Down (1988)
* Painkiller (1990)
* Jugulator (1997)
* Demolition (2001)
* Angel of Retribution (2005)
* Nostradamus (2008)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru