Def Leppard

Mācībstunda





Vēsture

Def Leppard ir britu rokgrupa no Šefīldas, kas dibināta 1977. gadā. VH1 grupu novērtējuši ar #31 vietu, kā "Greatest Artists of Hard Rock". Riks Sevidžs (bass), Pīts Villis (ģitāra) un Tonijs Kenings (bungas), visi bija Taptonas skolas studenti Šefīldā. Viņi izveidoja grupu ar nosaukumu Atomic Mass. Uz ģitārista vietu grupā pieteicās 18 gadus jaunais Džo Eliots, bet pēc viņa noklausīšanās, grupa izlēma viņam piešķirt galvenā vokāla vietu. Drīz pēc tam Eliots ierosināja grupu nosaukt par Deaf Leopard (nedzirdīgais leopards), pārējie šo nosaukumu pieņēma. Pēc Keninga ieteikuma, mazliet tika nomainīta pareizrakstība, lai šis nosaukums mazāk līdzinātos kādai punk grupai. 1978. gadā grupai pievienojās Stīvs Klārks.



Novembrī, tieši pirms Def Leppard 3 ierakstu sesijas, Kenings pameta grupu. Uz to brīdi Kenings tika aizvietots ar bundzinieku Frenku Nūnu. Mēneša beigās, kā patstāvīgs grupas bundzinieks tika pieņemts 15 gadus jaunais Riks Allens. Šī 3 ierakstu popularitāte pieauga pēc dziesmas "Getcha Rocks Off" izlaišanas. Debijas albums On Through the Night tika izdots 1980. gada 14. martā. Kaut arī albums sasniedza UK TOP 15, daļa līdzšinējo fanu novērsās no grupas, jo uzskatīja, ka viņi pārāk cenšas iekarot ASV auditoriju, ierakstot dziesmu "Hello America" un dodoties tūrēs pa ASV, atbalstot Patu Traversu, AC/DC, un Tedu Nugentu. Grupu ievēroja AC/DC producents Roberts Džons "Mutt" Landžs, kurš piekrita sastrādāties pie grupas otrā albuma High 'n' Dry. neskatoties uz albuma sliktajiem pārdošanas rādītājiem, "Bringin' On the Heartbreak" video klips kļuva par vienu no pirmajiem smagajiem video, kuru rādīja MTV 1982. gadā. Šī paša gada 11. jūlijā no grupas tika izmests tās viens no dibinātājiem Pīts Villis, par pārmērīgu alkohola lietošanu. Viņu aizstāja Fils Kollens. Sastāvs tika mainīts ierakstot Def Leppard trešo albumu Pyromania.



Galvenais albuma singls "Photograph", pārspēja pat Maikla Džeksona "Beat It", kā vairāk pieprasītais videoklips MTV. Arī nākamie singli "Rock of Ages" un "Foolin'" kļuva par lieliem hītiem, rezultātā albums tika pārdots 6 miljonos eksemplāru 1983. gadā. Pēc grupas sasniegumiem, viņi pārcēlās uz Dublinu lai strādātu pie nākamā albuma. 1984. gada 31.decembrī bundzinieks Riks Allens cieta smagā autoavārijā un zaudēja savu kreiso roku, bet neskatoties uz to, Riks bija apņēmīgs un turpināja būt par grupas bundzinieku. Viņš praktizējās sākumā uz spilveniem, un tad saprata, ka varētu izmantot arī savas kājas. Grupas biedri atbalstīja Allena atveseļošanos un nedomāja viņu nomainīt.

Grupas ceturtais albums Hysteria tika izdots 1987. gada 3. augustā. Otrais singls "Animal" kļuva populārs arī Anglijā un sasniedza #6 vietu. Albums topu virsotnes sasniedza jau pirmajā izdošanas nedēļā. ASV albumam gan neveicās (salīdzinot ar Pyromania), līdz tika izdots ceturtais singls "Pour Some Sugar on Me." Dziesma sasniedza #2 vietu topos un Hysteria beidzot iekaroja arī ASV albumu topu 1988. gadā. Arī nākamais singls, balāde "Love Bites" kļuva par #1, vēlāk ASV topu iekaroja singls "Armageddon It."



Pēc Hysteria, grupa ātri sāka strādāt pie piektā albuma, lai izvairītos no tik lielas pauzes, kāda bija starp trešo un ceturto albumu. Tomēr Stīva Klārka alkoholisms pasliktinājās līdz tādam, ka viņš tika ievietots rehabilitācijas centrā un 6 mēnešus atstādīnāts no darbības grupā. Klārks tā arī nekad neizārstējās, jo mira no nejaušas medikamentu un alkohola kombinācijas 1991. gada 8. janvārī savā Londonas mājā. Pārējie dalībnieki nolēma turpināt četratā un Kollens atdarināja arī Klārka stilu. Piektais albums Adrenalize, tika laists klajā 1992. gada 31. martā. Acumirklī albums nokļuva #1 vietā gan ASV, gan Lielbritānijā. Albuma singls "Let's Get Rocked" kļuva par varenu hītu, un tika nominēts par labāko video 1992. gada MTV Video Music Awards. Aprīli grupai pievienojās pazīstamais ģitārists Viviāns Kempbels. Divus gadus vēlāk Def Leppard izdeva savu labāko hītu izlasi Vault: Def Leppard Greatest Hits (1980–1995), kas tika pārdota 8 miljonos kopiju visā pasaulē. Albums, kas sastāvēja no B-pusēm un iepriekš neierakstītām dziesmām, laika posmā no 1984. līdz 1993. gadam, ar nosaukumu Retro Active, tika izdots 1993. gadā.



1996. gadā grupa izdeva nākamo albumu Slang, kurš bija tumšākas nokrāsas ar smagākiem dziesmu tekstiem un mūziku. ASV auditorija grupai samazinājās pēc šī albuma iznākšanas, bet žurnāls Q tomēr ievietoja šo albumu TOP 10 sarakstā 1996. gadā. Ar nākamo albumu Euphoria 1999. gadā, grupa atgriezās pie sava agrākā skanējuma. Šis albums sasniedza zelta statusu ASV un Kanādā. Desmitais albums ar vienkāršo nosaukumu X, tika izdots 2002. gada jūlijā. Ar šo albumu grupa pamazām sāka virzīties tālāk no smagā roka un popa pusi. Albums ļoti ātri pazuda no topu sarakstiem un kļuva par visnesekmīgāko albumu. Paplašināts un atjaunināts albums ar labākājām dziesmām Best Of, tika izdots 2004. gada oktobrī.

2006. gada 23. maijā Def Leppard izdeva koverversiju albumu ar nosaukumu YEAH! Šajā albumā tika pārdziedātas ELO, Sweet, The Kinks, Blondie, un Badfinger dziesmas. Grupas jaunais albums Songs from the Sparkle Lounge tika izlaists 2008. gada 28. aprīlī. Albums debitēja #5 vietā Amerikā, pirmais singls saucās "Nine Lives", kurā piedālās arī dziedātājs Tims McGravs. 2009. gada 14. jūnijā Def Leppard piedalījās Download Festival 2009 kopā ar Whitesnake un ZZ TOP.


Albumi:

* On Through the Night (1980)
* High 'n' Dry (1981)
* Pyromania (1983)
* Hysteria (1987)
* Adrenalize (1992)
* Retro Active (1993)
* Slang (1996)
* Euphoria (1999)
* X (2002)
* Yeah! (2006)
* Songs from the Sparkle Lounge (2008)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru